Pravila za igricu Izbori 2012

Zadatak učesnika igre Izbori 2012 je da što približnije pogode rezultate svake od lista na parlamentarnih, svakog od kandidata na predsedničkim izborima, procenat izlaznosti i nevažećih listića.

Sve što treba da učinite je da upišete svoju projekciju rezultata u procentima do dve decimale, što ste bliži tačnom rezultatu, to ćete biti bolje plasirani.

Zbog specifičnosti igre, u kojoj se bodovi dodeljuju samo jednom, igračima je dozvoljeno da svoje projekcije menjaju koliko god puta žele, zaključno sa 23.59 petog maja. U ponoć veče pred izbore igra se zaključava.

Projekcije ne moraju biti međusobno komplementarne – na dnu svakog spiska imate trenutni zbir procenata koji ste dali u okviru neke liste, ali to je samo orijentir, nemate obavezu da gađate tačno 100 posto (mada bi bilo dobro).

Takođe, nemate obavezu da projekciju rezultata po regionima uskladite sa projekcijom rezultata na nivou države.

Izlaznost i nevažeći listići

Pored rezultata svake liste i svakog kandidata, potrebno je pogoditi i izlaznost, kao i procenat nevažećih listića.

Izlaznost se računa deljenjem broja izašlih na izbore sa brojem upisanih u birački spisak. Taj procenat stoji nezavisno u odnosu na sve ostale.

Rezultati svih lista/kandidata i procenat nevažećih listića računaju se deljenjem broja glasova sa ukupnim brojem izašlih na izbore.

Zbog toga u zbir od 100 procenata u Srbiji ili nekoj od izbornih jedinica ulaze i rezultati svih lista/kandidata i procenat nevažećih listića.

Šest jedinica

Da bismo igru učinili zanimljivijom rezultati svake liste i svakog kandidata gledaju se na nivou cele republike, ali i na nivou pet delova Srbije (Beograd, Vojvodina, Istočna Srbija, Zapadna Srbija, Kosovo i Metohija – videti pod NSTJ 2).

Potrebno je popuniti svih šest lista, ukoliko želite da se borite za vrh. Ako nešto ne popunite, računaće se da ste upisali 0.00%, pa će se razlika računati u odnosu na taj rezultat.

Teritorije pet delova Srbije podudarne su sa statističkim regionima, u skladu sa Zakonom o regionalnom razvoju. U najkraćem granica između Istočne i Zapadne Srbije ide tako da u Zapadnoj ostaju Rasinski, Pomoravski i Šumadijski okrug.

Bodovanje

Poeni koje dobijate su negativni, tj. cilj je imati što manje poena.

Za svakog korisnika, za svaki njegov unos, ocenjuje se tačnost prognoziranih rezultata u odnosu na tačan procenat osvojenih glasova (po zvaniničnim rezultatima). Tačnost jednog prognoziranog rezultata računa se kao kvadratno odstupanje prognoziranog od tačnog rezultata.

Ukupna ocena jedne prognoze je zbir odstupanja pojedinačnih prognoza.

Ukupni rezultat je zbir svih 12 ukupnih ocena (Srbija plus pet regiona na parlamentarnim i isto toliko na predsedničkim izborima).

Ukoliko korisnik nije uneo prognozu za neku listu, računa se da je uneo 0.00% za tu listu.

Rezultati

Zvanični rezultati su oni koje objavi Republička izborna komisija (ne pre petka, 11. maja) , a odmah posle izbora orijentaciono će se koristiti podaci CESID-a (biće obeleženi kao nezvanični), sve dok se RIK ne oglasi.

Da bismo vam pomogli redovno ćemo vas izveštavati o svim rezultatima ispitivanja javnog mnjenja, a svakako vam preporučujemo redovna istraživanja koja Suzana Trninić prezentuje sredom i četvrtkom u našim centralnim informativnim emisijama (18.30 i 23.00).


Hvala na poverenju i srećno!